Baklava

Baklava

Baklava een heerlijk zoet gerecht en wie kent het nou eigenlijk niet. Dit is eigenlijk een variatie doordat de baklava op drie manieren wordt gemaakt. De bekendste die met pistache noten, met walnoten en soms met amandelen. Het recept blijft op de basis gelijk alleen een paar veranderingen in aantal. Dus nu de uitdaging voor jullie om zelf ook heerlijke baklava te maken met pistache noten of deze variant met walnoten.

Aantal: 1 ovenschaal.

Bereidingstijd: voorbereiding 30 min / oven 30-50 min / totaal 60-80 min.

Ingredients

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram walnoten*
  • 1 theelepel kaneel*
  • 30 vellen filodeeg
  • 250 ml water
  • 8 eetlepels honing*
  • 200 gram suiker*
  • Schil van 1 citroen*

Directions

  1. Verwarm de oven vast voor op 160 °C.
  2. Smelt de boter zonder het te laten bruisen en maal ondertussen de walnoten fijn.
  3. Meng de gemalen walnoten met de theelepel kaneel en zet deze even apart.
  4. Vet de bakvorm in met de gesmolten boter door middel van het kwastje.
  5. Plaats nu een vel filodeeg in de ovenschaal en beboter deze met het kwastje (niet te hard anders maak je het filodeeg kapot).
  6. Doe dit tot dat je 15 lagen filodeeg in de schaal hebt.
  7. Verdeel hierover de gemalen walnoten.
  8. Plaats nu de overige 15 lagen filodeeg met elke keer de laag insmeren met de gesmolten boter.
  9. Snij nu met het mes vast de baklava in vierkanten van ± 2 cm bij 2 cm.
  10. Als je nu nog gesmolten boter over hebt giet deze over de gesneden baklava heen.
  11. Bak de baklava tussen de 30 en 50 minuten goudbruin gaar. Het gaat niet zo zeer om de tijd maar of de baklava goed goudbruin en is gebakken.
  12. Zet ondertussen het water, suiker, honing en de schil van de citroen en kook deze tot een suikersiroop consistentie.
  13. Na het bakken de baklava meteen overgieten met de suikersiroop en aflaten koelen.

* Vervang de walnoten voor 250 gr ongezouten pistache noten. In plaats van 200 gr suiker gebruik je nu 500 gr suiker. Laat de schil van de citroen, kaneel en honing weg uit het recept.

Eet smakelijk

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*