Aardbeien basilicum dacquoise

Aardbeien basilicum dacquoise

Maar nu zal je wel denken een dacquoise wat is dat nou weer voor een naam, dat zal je ik uitleggen. De term dacquoise kan aan zowel een taart component als dessert toegewezen worden. Het is een meringue die wordt gemaakt met een notenmeel die er door heen gespateld word, meestal van amandel of hazelnoot. De term staat dus voor het type beslag en de meringue achtige uitkomst die het heeft na het bakken. De term wordt steeds meer gebruikt in de aanduiding van het gerecht doordat een onderdeel van het gerecht hieruit bestaat. Voor de duidelijkheid het is niet een standaard meringue die heerlijk bros is of een amandelbiscuit die zacht van textuur is. Een dacquoise zit daar tussen in met een knapperige buitenkant en een lekkere zachte taaie binnenkant.

 

Ingredients

Dacquoise:

  • 110 gram eiwit
  • 110 gram suiker
  • 110 gram poedersuiker
  • 90 gram amandelmeel
  • 10 gram bloem

Banketbakkersroom: 

  • 5 basilicumblaadjes
  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem

Decoratie:

  • 250 ml slagroom
  • 30 aardbeien
  • 3 eetlepels aardbeienjam
  • 1 eetlepel water
  • 8 kleine basilicum blaadjes

Extra benodigdheden:

– 8 tartelette bakjes 10 cm

Directions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius op de hete lucht stand.
  2. Vet de tartelette bakjes in voor de dacquoise.
  3. Zeef boven een grote kom het amandelmeel, de bloem en de poedersuiker en meng deze samen.
  4. Klop de eiwitten samen met de suiker in een mixer op de hoogste stand tot stijve pieken.
  5. Spatel in gedeeltes het gemende amandelmeel door de opgeklopte eiwitten tot als is gemengd.
  6. Vul een spuitzak met het beslag en spuit het beslag zo dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.
  7. Bak de dacquoise in 25 minuten gaar, haal ze uit de bankjes en laat ze afkoelen op een rooster.
  8. Verwarm voor de banketbakkersroom de melk samen met de basilicumblaadjes voor 10 minuten.
  9. Haal de basilicum blaadjes uit de melk en voeg de helft van het suiker samen met het vanille merg er aan toe.
  10. Klop de eidooiers, de bloem en de helft van het suiker samen.
  11. Meng een scheut warme melk bij de eidooiers, roer deze samen en giet alles terug in de pan.
  12. Kook deze voor ongeveer 3 minuten tot het een consistentie heeft van een dikke vla.
  13. Spoel een schaaltje om met water, giet de banketbakkersroom hierop en dek deze af met plastic folie.
  14. Zet de banketbakkersroom aan de kant voor later gebruik.
  15. Halveer de aardbeien en verwarm de jam samen met de eetlepel water.
  16. Meng de gesneden aardbeien door de jam heen en laat verder afkoelen.
  17. Klop de slagroom stijf.
  18. Roer de basilicum room los en vul elke dacquoise met ongeveer 1 eetlepel room.
  19. Verdeel de afgekoelde aardbeien over de room.
  20. Maak de taartjes op met slagroom naar wens door bijvoorbeeld toefjes te spuiten of het maken van een quenelle (zie foto).
  21. Serveer vervolgens af met een klein basilicumblaadje bovenop de slagroom.

Eet smakelijk!

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*