Bolussen

Bolussen

Bolussen, heerlijke broodjes met een laagje suiker en kaneel. JA kaneel want kaneel combineren met wat zoets is in mijn kring een perfecte combinatie. Van kaneel krakelingen, kaneel broodjes tot heerlijke klassieke appeltaart met genoeg kaneel nu de boordjes met voldoende kaneel. Bolussen zijn daarbij een Nederlands recept waar deze heerlijke specerij in is verwerkt en eigenlijk niet mag missen in je repertoire. Het zijn makkelijke broodjes die je mee kunt nemen, tijdens de lunch kunt eten maar ook goed bij een heerlijke kop koffie.

Aantal: 16 stuks.

Bereidingstijd: voorbereiding 45 min / rijzen 90 min / oven 15 min / totaal 150 min.

Ingredients

  • 500 gram wit broodmeel
  • 2 ½ theelepels gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml handwarme melk
  • 125 gram gesmolten boter
  • 1 ei los geklopt
  • 200 gram lichte of bruine basterdsuiker
  • 3 theelepels kaneel

Directions

  1. Meng het meel met de gist, suiker en zout in een kom.
  2. Voeg de melk, boter en het ei er aan toe en kneed deze in een mixer met deeghaak door tot een deeg.
  3. Kneed het deeg vervolgens met de hand door tot soepel, niet plakkerige deegbal.
  4. Leg het deeg in een bebloemde kom en dek deze af met plastic folie en laat het deeg rijzen voor 30 minuten.
  5. Met het basterdsuiker met het kaneel en verdeel de helft over een bakplaat.
  6. Sla het deeg door en kneed het licht.
  7. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en dek deze losjes af onder plastic folie.
  8. Rol 1 voor 1 het deeg uit tot een lange sliert en leg deze op de bakplaat met suiker en ga door tot alle 16 zijn uitgerold.
  9. Verdeel de overige helft van het basterdsuiker over het deeg en dek weer af met plastic folie.
  10. Laat het nu rijzen ook wel zweten genoemd in de suiker voor 30 minuten.
  11. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
  12. Vorm van de slierten deeg een bolussen en houw de uiteinden aan de onderkant en leg deze op de bakplaat.
  13. Dek de bolussen af met folie en laat deze voor de laatste keer rijzen voor 30 minuten.
  14. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  15. Bak de bolussen in 12-15 minuten goudbruin gaar.
  16. Laat de bolussen afkoelen en bewaar deze in een plasticzak of afgesloten trommel.

Eet smakelijk!

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*