Feeststol

Feeststol

Een feeststol bakken is toch wel bij mij een jaarlijkse traditie geworden en vooral om dit samen te doen met mijn nichtje. Voornamelijk deden we dat voor kerst en dan noem je het een kerststol. Maar dat is niet de enige periode in het jaar dat de heerlijke feeststol tevoorschijn komt. Ook met Pasen komen deze heerlijke broden weer in de winkel te liggen. Om de feeststol zelf is niet veel kennis en kunde nodig aangezien het geen hoogstaand recept is. Alleen de juiste en misschien nog wat extra lekkere ingrediënten maak het brood tot wat het is. En dan niet te vergeten de amandelspijs in het midden van het brood. De tijd heb je wel nodig en ook het geduld om het deeg heerlijk te laten rijzen. Verder volstaat het mij alleen nog om te zeggen dat je heerlijk aan de gang kan gaan en lekker je eigendraai er aan kan en moet gaan geven om ook de feeststol bij jouw een feest te laten zijn.

Aantal: 1 feeststol (±6-8 pers)

Bereidingstijd: voorbereiding 60 min / rijzen 150 minuten / oven 35 min / totaal 4 uur & 5 min.

Ingredients

  • 500 gram wit broodmeel
  • 2 theelepels gist
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • Rasp 1 citroen
  • 3 theelepels koek en speculaaskruiden
  • 100 gram gesmolten boter
  • 3 eieren
  • 180 ml melk lauwwarm
  • 100 gram krenten (geweld)
  • 60 gram rozijnen (geweld)
  • 25 gram pistachenoten (gemalen)
  • 25 gram hazelnoten (gemalen)
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels poedersuiker

Directions

  1. Meng het broodmeel, gist, zout, suiker, koek en speculaas kruiden en de helft van de citroenrasp.
  2. Voeg de melk, 2 eieren en boter er aan toe en kneed deze met een mixer & hand tot een soepel en elastisch deeg.
  3. Leg het deeg in grote kom, dek deze af met plastic folie en laat deze rijzen voor 1 uur tot het is verdubbeld.
  4. Kneed de pistache- en hazelnoten samen met de krenten en rozijnen door het deeg.
  5. Leg het deeg nogmaals in een kom afgesloten met plastic folie te rusten voor 1 uur tot het is verdubbeld.
  6. Kneed ondertussen de overige helft van de citroenrasp door het spijs en rol en een lange pil van.
  7. Kneed het deeg licht door en vorm het in een ovaal vorm net groter dan het amandelspijs.
  8. Leg het spijs in het midden van het brood en vouw het deeg dubbel en druk de randjes goed dicht.
  9. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek nogmaals af met plastic folie voor 30 minuten.
  10. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  11. Klop het laatste eitje los en bestrijk het brood met het ei en strooi het amandelschaafsel over het brood.
  12. Bak het brood af in 35 goudbruin gaar.
  13. Af laten koelen en bestrooien met de poedersuiker.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*