Friese Boffert

Friese Boffert

Een boffert, een gerecht die al lang door mijn hoofd spookt om te maken. Nou ja eigenlijk oud Friese trommelkoek en zo heb ik hiervoor ook ooit de gesloten tulband voor aangeschaft. Maar na lang zoeken en doorzoeken zijn er meerdere namen en meerdere versies op het gerecht. Na wat verder zoeken ben ik op deze Friese variant van de boffert gekomen.

Aantal: 1 boffert.

Bereidingstijd: voorbereiding 30 min / au bain-marie 120 min / totaal 2 uur 30 min.

Ingredients

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml melk
  • 3 eieren gesplitst
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 1 eetlepel brandewijn
  • ¼ theelepel zout
  • Boter en paneelmeel

Directions

  1. Week de krenten en rozijnen in warm water.
  2. Breng een grote pan waarin de gesloten tulband past gevuld met water aan de kook.
  3. Beboter de gesloten tulband en bedek deze met een dunne laag paneermeel.
  4. Maak een beslag van het meel, melk en eigeel.
  5. Laat de krenten en rozijnen uitlekken en meng deze door het beslag.
  6. Voeg de brandewijn, zou en boter toe aan het beslag en meng deze goed.
  7. Klop in een andere kom de eiwitten op en spatel deze vervolgens door het beslag.
  8. Giet het beslag in de tulband en sluit deze af en plaats deze de pan met kokend water.
  9. Gaar de boffert au-bain marie voor 2 uur, vul ondertussen de pan wel bij.

Eet smakelijk!

* Serveer met stroop of boter.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*