Friese oranjekoek

Friese oranjekoek

Een heerlijk gebakje al zeg ik het zelf want wie kent er nou niet oranjekoek. En ja Friese oranjekoek zoals die hoort heerlijk op smaak door de oranjesnippers en met heerlijke amandelspijs. Dit heerlijke recept heb ik namelijk uit ‘De Welkokende Vriesche keukenmeid’. Dit recept is voor petit fours formaat omdat je zo veel mensen tijdens een verjaardag een heerlijk stukje kunt geven.

Aantal: 16 stuks.

Bereidingstijd: voorbereiding 60 min / oven 35 min / afkoelen + garneren 75 min / totaal 170 min.

Ingredients

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram boter
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 120 gram oranjesnippers
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 100 ml water
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelelpels anijszaad
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 300 gram amandelspijs
  • Rasp 1 citroen
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water + rode kleurstof
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 1 eetlepel suiker

Directions

  1. Voor het deeg kneed het zelfrijzend bakmeel, boter, basterdsuiker, oranjesnippers, ei, water, zout sinaasappel rasp, nootmuskaat en anijszaad tot soepel deeg. Deze in plastic folie voor 15 min in de koelkast leggen.
  2. Meng ondertussen het amandelspijs met de rasp van de citroen en zet deze aan de kant.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dit in twee delen.
  4. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  5. Leg voldoende plasticfolie in de bakvorm (vierkant 20cm) zodat deze overlapt en rol het deeg uit en plaats deze in de bakvorm. Druk eventueel plat zodat de onderkant is bedenkt. Pak het deeg in met de plastic folie.
  6. Herhaal het nogmaals met de tweede helft van het deeg en eveneens met de amandelspijs.
  7. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Leg nu een laag deeg in de bakvorm gevolgd door het amandelspijs en sluit af met een laag deeg. Nu heb je drie gelijke lagen in de bakvorm.
  8. Bak de oranjekoek voor 35 min.
  9. Laat de oranjekoek uit het bakblik voor 60 min afkoelen.
  10. Klop ondertussen het slagroom met de eetlepel suiker en klopfix en schep deze in een spuitzak met kartelmondje voor later.
  11. Meng de poedersuiker met een eetlepel gekleurd water tot een glazuur.
  12. Verdeel het glazuur over de oranjekoek om deze hierna in 16 petit fours formaat stukjes.
  13. Spuit mooi roosjes slagroom er bovenop.

Eet smakelijk!

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*