Galaktoboureko

Galaktoboureko

Ik zag dit gerecht voorbij komen op een van mijn zoektochten op het internet naar lekkere gerechten. Geen idee wat het was of waar heb vandaan kwam wekte de foto alleen al mijn interesse. Galaktoboureko tsja dat zegt veel mensen ook nog niks. Het is een dessert uit de Griekse keuken. En het is een heerlijke vanille griesmeel pudding ten midden van knapperige filodeeg met suiker siroop, wat je ook wel kent van de baklava. Is zou zeggen het is het proberen waard en laat je verassen door dit gerecht.

Aantal: ±12 stuks.

Bereidingstijd: voorbereiding 45 min / oven 75 min / totaal 120 min.

Ingredients

  • 200 gram suiker
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel honing
  • rasp ½ citroen
  • 500 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 14 vellen filodeeg
  • 170 gram griesmeel
  • 1 eetlepel boter
  • 175 gram gesmolten boter
  • 250 gram suiker 

     

  • 6 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 2 theelepels vanille extract

Directions

  1. Breng 250 ml water met 200 gram suiker plus de citroen rasp aan de kook en laat deze voor 5 minuten inkoken.
  2. Haal de suiker siroop van het vuur en voeg de honing er aan toe en laat verder afkoelen.
  3. De eiwitten samen met 50 gram suiker opkloppen tot stijve pieken.
  4. Eidooiers samen met 50 gram suiker romig kloppen.
  5. Een deel opgeklopt eiwit door het eigeel mengen (familie maken) en daarna het eigeel bij de eiwitten samen spatelen.
  6. Breng de melk samen met de slagroom en de overige 150 gram suiker aan de kook brengen.
  7. Als het kook het vuur laag en voeg de griesmeel en vanille extract er aan toe en gaar de griesmeel tot een dikke pudding.
  8. Als de griesmeel een dikke pudding is van het vuur af halen en roer er 1 eetlepel boter door heen.
  9. Verwarm de oven voor op160 °C.
  10. Spatel de griesmeel pudding door het opgeklopte ei zonder dat er al te veel luchtigheid verloren gaat.
  11. Beboter de ovenschaal met de gesmolten boter door middel van een kwastje.
  12. Leg 5 vellen filodeeg een voor een in de ovenschaal welk elk bestreken is met boter.
  13. Plaats in elke hoek een vel fillodeeg die de ovenschaal voor de helft overlapt welke eveneens met boter bestreken.
  14. De luchtige griesmeel pudding in de ovenschaal gieten en glad strijken.
  15. De overlappende vellen filodeeg dichtvouwen.
  16. De overige 5 vellen filodeeg een voor een bovenop leggen deze ook eveneens met boter bestreken.
  17. Giet de overige gesmolten boter die over gebleven is over de filodeeg.
  18. De boven laag filodeeg met een scherp mes inkerven.
  19. Bak het af voor 60 tot 75 minuten tot het filodeeg goud bruin is.
  20. Na het bakken de afgekoelde suikersiroop er overheen gieten.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*