Kozakken

Kozakken

Als de familie bij mij Opa op bezoek komt in Almelo dan zorgt mij Opa altijd voor heerlijke koeken. Een heerlijke koek uit de regio die wij (de familie) in Friesland niet snel kunnen vinden. Na lang speurwerk ben ik er achter gekomen hoe de koeken worden gemaakt, maar een echt recept is niet te vinden. Met dit recept kom ik zo veel mogelijk bij de smaak die we herinneren als de koeken bij mijn Opa.

Dit recept heeft me ook inspiratie gegeven om heerlijke recepten uit verschillende provincies te bakben en te delen jullie. Dit recept is van de provincie Overijssel regio Twente.

 

Aantal: ± 16 stuks.

Bereidingstijd: voorbereiding 15 min / oven 15 min / opmaken 90 min / totaal 120 min.

Ingredients

  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram amandelmeel
  • 45 gram eiwit
  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 90 gram eiwit
  • 170 gram suiker
  • 255 gram boter
  • 500 gram pure chocolade

Directions

  1. Maal de amandelmeel in een blender goed fijn.
  2. Meng het amandelmeel met de poedersuiker en zeef deze goed.
  3. Kneed alles samen met 45 gram eiwit tot een geheel.
  4. Leg de amandelspijs in plastic folie in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Klop in de mixer de 5 eieren samen met 150gr suiker voor ±10 min tot het volume is verdriedubbeld.
  7. Smelt ondertussen 50gr boter.
  8. Spatel de bloem en de boter door de eieren heen zonder al te veel volume te verliezen.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het beslag uit tot een dunne plak.
  10. Bak het beslag voor +15 min goudbruin gaar.
  11. Haal de cake plak van de bakplaat en laat afkoelen.
  12. Verwarm 90gr eiwit samen met 170gr suiker au bain-marie al roerend tot 60°C.
  13. Klop de verwarmde eiwit op tot stijve pieken.
  14. Blijf door kloppen en voeg beetje voor beetje 255gr zachte boter er aan toe tot een gladde crème.
  15. Snij uit de cake plak 5 even grote rechthoekige plakken.
  16. Besmeer 1 plak met crème even dik als de cake plak zelf.
  17. Leg er de volgende cake plak op en besmeer eveneens met crème, herhaal dit tot er 5 plakken cake met 5 lagen crème zijn.
  18. Wikkel het in plastic folie en leg voor 30 min in de vriezer.
  19. Strooi poedersuiker op het weekblad en rol de marsepein in een dunne plak (dunner dan 0,5 cm) uit.
  20. Haal de cake uit de vriezer en smeer de 4 lange zijden in met een dun laagje crème.
  21. Wikkel de marsepein om de 4 lange zijden van de cake.
  22. Zet nogmaals voor 15 min in de vriezer.
  23. Smelt de chocolade au bain-marie en tempereer deze of ent deze.
  24. Snij de cake in dunne plakken van ongeveer 1 cm.
  25. Besmeer de cake en crème aan beide zijde met een dun laagje chocolade zodat deze afgedekt zijn.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*