lemon meringue pie

lemon meringue pie

De astronomische lente is deze week begonnen, al heeft het weer daar niet echt blijk aan gegeven. Misschien samen met het zonnetje kan ik daarin verandering brengen. En dan wel met een heerlijk fris gebakje die ook nog eens makkelijk zelf te maken is. De lemon meringue pie lekker fris en lekker zoet een perfecte match op een zonnige dag.

 

Ingredients

Deeg:

  • 250 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • snufje zout

Lemon curd:

  • 3 eidooiers
  • 250 ml water
  • 2 citroenen
  • 130 gram suiker
  • 50 gram maïzena
  • 60 gram roomboter

Meringue:

  • 40 ml water
  • 150 gram suiker
  • 2 eiwitten

Extra benodigdheden:

– 8 tartelette bakjes van 10 cm diameter

– Bloem om te bestuiven

– Boter om in te vetten

– Blindbakvulling

– Keuken thermometer

– Gasbrander

Directions

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen tot een egaal deeg.
  2. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het voor minimaal 30 minuten in de koelkast.
  3. Rasp voor de lemon curd de citroen en pers deze vervolgens uit.
  4. Meng het sap en rasp samen met de overige ingrediënten voor de lemon curd in een pan.
  5. Breng al rustig roerend aan de kook en kook deze voor ±1min tot het een consistentie heeft van een dikke vla.
  6. Haal het van het vuur en giet het in een schaal en dek af met folie.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  8. Vet de tartelette bakjes in.
  9. Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm.
  10. Snij uit het deeg cirkels met een diameter van 11 cm en bekleed hiermee de bakjes.
  11. Dek het deeg af met een stuk bakpapier en vul deze af met blindbakvulling.
  12. Bak de tartelette bakjes voor 15 minuten tot het deeg gaar is.
  13. Haal het bakpapier + vulling eruit en bak de tartelette bakjes nogmaals 5 minuten goudbruin en gaar.
  14. Haal de deegbakjes uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
  15. Doe voor de meringue de eiwitten in de mixer maar zet deze nog niet aan.
  16. Breng het water en de suiker in een pan aan de kook, gebruik hierbij de thermometer.
  17. Klop met de mixer op de hoogste stand als het suikerwater een temperatuur heeft van 115 graden Celcius.
  18. Schenk het suikerwater als het een temperatuur van 118 graden Celcius heeft in een dunne straal bij de opkloppende eiwitten.
  19. Blijf de eiwitten door kloppen totdat deze steviger en koeler aanvoelen, dit duurt ±2-3 minuten.
  20. Roer de lemon curd door en verdeel deze over de 8 bakjes.
  21. Verdeel de meringue over de lemon curd.
  22. Ga met de kleine brander over de meringue heen om deze licht te roosteren.

Eet smakelijk!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*