Fries Suikerbrood (Sûkerbôle)

Fries Suikerbrood (Sûkerbôle)

Als kind af aan ben ik al fan van Fries suikerbrood of wel sûkerbôle. En er zijn veel recepten voor Fries suikerbrood en elke heeft zo zijn eigen insteek. Nu ik dit recept tegen ben tegen gekomen en gemaakt komt deze erg in de buurt van die je bij de bakker haalt. Dus geen excuus meer om zelf lekker de keuken in de duiken om later heerlijk te kunnen genieten van deze sûkerbôle.

Aantal: 1 brood.

Bereidingstijd: voorbereiding 20 min, rijzen 120 min, oven 30 min, totaal 180 min.

Ingredients

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 7 gr droge gist
  • 75 gram gesmolten en afgekoelde boter
  • 2 eieren
  • 200 gram suikerparels

Directions

  1. Meng de melk samen met de gembersiroop en verwarm deze licht, voeg de gist hier aan toe.
  2. Meng in een grotere kom bloem, zout, kaneel, boter, 2 eieren en het melk met gist samen.
  3. Kneed het deeg tot een soepele deegbal en dek de kom met de deegbal af met plastic folie.
  4. Laat het deeg voor 1 uur rijzen en een warme plek.
  5. Vet de bakvorm in en bekleed deze ruim met bakpapier.
  6. Kneed de suikerparels door het deeg heen en vorm het deeg in de vorm van de bakvorm. Plaats het in de bakvorm en dek deze nogmaals af met plasticfolie en laat deze voor 60 minuten staan.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  8. Dek het bakblik ruim af met aluminium folie (zodat de sûkerbôle ruimte krijgt om de rijzen) en bak de sûkerbôle in 30 minuten gaar.
  9. Haal de aluminium folie van de sûkerbôle af en laat deze nog voor 2 minuten in de oven bruin worden.
  10. Laat de sûkerbôle afkoelen alvorens te eten.

Eet smakelijk

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*